Pisteregels

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deze stelling geldt ook zeker voor uw wintersportvakantie. Om de risico’s van een ongeluk zo veel mogelijk te verkleinen, heeft de internationale overkoepelende organisatie FIS (Fédération Internationale de Ski) 10 zogeheten pisteregels opgesteld.

Elke skiër en snowboard wordt geacht van deze regels op de hoogte te zijn – niet alleen om de veiligheid van jezelf èn van anderen te waarborgen, maar ook voor het geval je in een geschil verwikkeld raakt. Wanneer iedereen zich aan de regels zou houden, zouden er op de piste heel wat minder ongelukken gebeuren.

Om iedereen op de hoogte te stellen van deze pisteregels heeft iedere skibaan in Nederland een bord met de 10 pisteregels gekregen. Dit bord is ontwikkeld door de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met Sport Blessure Vrij (het actieprogramma van de NOC*NSF en Consument en Veiligheid).

Neem alstublieft de volgende FIS pisteregels in acht:

fis regel1

fis regel3

fis regel5

fis regel7

fis regel9

Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij niemand anders in gevaar brengt of schade berokkent.

 

 

Iedere skiër moet op zicht varen. Hij moet zijn snelheid en manier van skiën aanpassen aan zijn kunnen, de piste-, sneeuw- en weersomstandigheden en ook aan de drukte op de piste.

 

 

De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij voor hem skiënde skiërs niet in gevaar brengt.

 

 

Inhalen mag van boven en van onder, van links en van rechts, maar alleen met een afstand, die de ingehaalde skiër genoeg ruimte laat voor al zijn bewegingen.

 

 

Iedere skiër, die een piste op komt skiën of na een stop op de piste weer verder wil skiën, moet zich er van verzekeren dat hij dat kan doen, daarbij zowel goed naar boven als naar beneden kijkend.

 

 

Iedere skiër moet het vermijden op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op een afdaling te blijven staan, als dat niet noodzakelijk is. Iemand die gevallen is moet een dergelijke plek zo snel mogelijk vrijmaken.

 

 

Een skiër die stijgt of te voet afdaalt, moet de rand van de afdaling gebruiken.

 

 

Iedere skiër moet letten op de markering en signalering.

 

 

Bij ongelukken is iedere skiër verplicht hulp te verlenen.

 

 

Iedere skiër, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet in geval van een ongeluk zijn persoonsgegevens opgeven.

 

fis regel2

fis regel4

fis regel6

fis regel8

fis regel10